Alliander kiest voor P8 Software!

31-01-2023

 Na een uitgebreid selectietraject heeft Alliander (het netwerkbedrijf voor energie in een groot deel van Nederland) gekozen voor P8 Software BV. Alliander gaat al haar aankoop- en verkoopovereenkomsten, alsmede de zakelijk rechten en gebruiksovereenkomsten in P8 vastleggen en beheren. Ook alle vastgoedobjecten worden binnen P8 vastgelegd en beheerd.

Alliander is een groep waarin verschillende bedrijven actief zijn. Netbeheerder Liander leidt de energiedistributie over al onze netten dagelijks in goede banen. Qirion legt zich toe op de ontwikkeling van duurzame technologieën en intelligente energie-infrastructuren. Meetbedrijf Kenter levert innovatieve oplossingen voor energiemeting en energiemanagement. En onze start-ups verrichten activiteiten op het gebied van elektrisch vervoer, nieuwe energiemarkten en duurzame gebiedsontwikkeling om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het nieuwe energiesysteem.

 

Naast de eigen organisatie, voert Alliander ook beheer uit voor bijvoorbeeld Tennet. ,,Al met al een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan contracten’’, vertelt Dennis Boerman, Productowner P8 vanuit Alliander. ,,Na het selectieproces ben ik betrokken geraakt bij dit project. Vanuit mijn achtergrond in de HTS Computer- en Communicatietechniek, en mijn werkzaamheden als Product Owner de afgelopen jaren, is mijn interesse voor dit soort projecten groot. Binnen onze organisatie gaan Liander en Qirion dus met P8 werken. Zelf werk ik voor Qirion. Naast het beheer van een deel van de infrastructuur van Liander hebben we ook te maken met Tennet waar wij een deel van het beheer voor doen. Op dit moment verzorgen we dit nog vanuit ons SAP JBS systeem en Excel overzichten, maar dit is te weinig toegesneden op de specifieke behoeften die wij hebben.

 

P8 wordt door vele overheden gebruikt en dat hebben wij natuurlijk ook gezien. Vanuit de gebruikerswensen is er destijds een marktconsultatie gehouden. P8 kwam daarin naar voren als een serieuze partij. Helaas heeft het selectieproces wat langer geduurd, maar we hebben goede hoop binnen afzienbare tijd in productie te gaan. We hebben een behoorlijk groot aantal casussen per jaar rondom aankoop, verkoop en zakelijk recht. Daarnaast hebben onze duizenden contracten en het beheer daarvan behoorlijk impact en dat vraagt om een specifieke applicatie als P8. We maken een flinke stap voorwaarts met P8. In het tweede kwartaal gaan we in productie. We zijn nu de workflows aan het inrichten, daarnaast zijn er nog enkele koppelingen noodzakelijk, onder andere met onze content server voor de opslag van documentatie. Daarmee zijn we dan veel beter in control, als het om (ruimtelijk) vastgoed gaat! En dit gaat enorm helpen in de grote uitdaging van de energietransitie’’, aldus de 43 jarige Alkmaarder, die al meer dan 20 jaar binnen Qirion en rechtsvoorgangers actief is.

 

,,Met Alliander krijgen we een volgende grote landelijke partij als klant met duizenden actieve contracten en vele casussen per jaar. P8 als product voor grootschalig beheer heeft zich inmiddels wel bewezen. Blij zijn we met het feit dat we nu ook alle assets van deze klant binnen de applicatie in beheer krijgen. Bij assets moet je denken aan alle gebouwen en gebouwtjes, hoogspanningsmasten, verdeelstations en alle ondergrondse en bovengrondse leidingen’’, voegt Marieke Sloot, Accountmanager bij P8 toe.